4 Aralık 2016 Pazar

DERİ CEKET...





      Bu yıl itibariyle Halk Eğitim dikiş kurslarına başladım. Haftasonu 2 gün devam etmeye çalışıyorum. Beraber yazıldığımız ve sonrasında tanıştığımız arkadaşlarımızla ve tabiki de sevimli hocamızla güzel bir ortamımız var.
Bu kursta diktiğim 2. kıyafetim. Genelde dış kıyafet dikmeye çalışıyorum ve de seviyorum. İşte bu da deri ceketim. Omuzlarından pens attık. Büyük cepler çalıştık. Ortaya böyle bir ceket çıktı. Bakalım sırada ne var. Bittikçe paylaşmaya çalışacağım.  Görüşmek üzere şekerler... (:

11 Ekim 2016 Salı

MAÇKA AYAĞI...

Evet size geleneksel bir tarif Maçka Ayağı. Hünkariye olarak diye biliniyor, ama farklılıklar söz konusu. Bu memlekette yani Makedonya'da kül suyu ile yapılan bir tatlıymış. Hatta çocukken komşumuzun getirdiği tatlının tadı hala damağımdadır. İşte size tarif geliyorrrr...


Malzemeler: 1 su bardağından 1 parmak eksik sıvı yağ, 1 Sb su, 2 sb süt,  1 çay kş karbonat, 1 paket kabartma tozu, 2 yumurta, 1sb un, 1 sb irmik.
Şerbeti: 5 sb su, 4 sb şeker.

1 br su, sıvı yağ,  2 bardak sütü ocağa koyuyoruz, kaynamaya başlayınca irmij, un ve kabartma tozu karışımını ekleyip kısık ateşte karıştırıyoruz. 2-3 dk hamur toparlanınca ocağı kapatıyor ve soğumaya bırakıyoruz. Soğuyunca içine 2 yumurta kırıp,  1 çay kaşığı dolusu karbonatı atıp iyice karıştırıyoruz. Sonra yağlanmış tepsite ceviz büyüklüğünde yuvarlayıp en sin ortalarına parmak batırıyoruz. Kızgın fırında kızarana kadar pişiririyoruz. Bu arada şerbeti pişirip 10 dk kaynatiyoruz. Sıcak şerbeti sıcak tatlıya döküp yine 1- 2 dk fırına sürüyoruz. Fırını kapatıp şerbeti çekene kadar içinde tutuyoruz.

Evettt seveceğinizi düşündüğüm leziz mi leziz bu tarifi denemenizi tavsiye ediyorum. Şimdilik hoşçakalın.

9 Ekim 2016 Pazar

DIZMANA TARİFİ...

Evetttt uzun bir aradan sonra bir tarifle karşınızdayım. Umarım hepiniz iyisinizdir şekerler. Her zaman arayı açmamak için direniyorum, ama bir bakmışım diğer hesapları daha çok kullanıyorum.
Bugün sizlerle geleneksel bir hamur işi Dızmana tarifi payşacağım. Umarım beğenir ve en yakın zamanda denersiniz. İşte tarif;


Önceden 1 yemek kaşığı kuru maya, 1 yemek kaşığı toz şeker,  1 bardak ılık suyla ıslatılır ve bekletilir. Kabarınca 1 bardak süt, yarım bardak sıvı yağ, 1 yumurta beyazı, tuz, aldığı kadar un( 6 bardak civarı) ile bir hamur elde edilir. Hamur kabarınca yağlanmış tepsiye ceviz büyüklüğünde aşağıdaki gibi dizilir ve 3 parmakla şekil verilir.

1 bardak yoğurt, 1 yumurta+ 1 yumurta sarısı, 1/3 bardak sıvı yağ, az tuz çırpıp tepsi mayası aldıktan sonra hamurların üstüne dökülür. Çörek otu serpilir ve kızgın fırında pişirilir. Islak bir hamur olduğu için hemen pişmeyebilir ve altını daha önce kapatmanız gerekir. Sıcakken yemeniz gereken puf puf bir hamur, deneyenlere şimdiden afiyet olsun. :)







12 Haziran 2016 Pazar

SAMEK BEZ BEBEK KURSU ve SERGİSİ...

Sevgili dikiş hocamın Sakarya'da ilk olarak açtığı Bez Bebek kursu büyük ilgi topladı. Sene sonunda yapılan tüm çalışmalar Samek yıl sonu sergisinde sergileniyor. Hepsi birbirinden şeker şu bebeklere bakar mısınız, ben sene boyunca yapım aşamalarına az çok tanık oldum. Hatta malzemeleri aldım, başlamak nasip olmadı. Ama bir gün kesinlikle ben de yapacağım inşallah... :))

Oğlu ve gelini doktor olan bir kursiyerin yaptığı bez bebekler... :)


     ve diğerleri için sizi izlemeye alıyorum. Ben hepsine bayıldım doğrusu... :)










Serginin diğer fotoğraflarını inşallah başka bir postta yayınlayacağım. şimdilik esen kalın... :I

30 Mayıs 2016 Pazartesi

BİR KİTAP, BİR FİNCAN ÇAY, ÇOKÇA HUZUR...

Uzun zamandır böyle konsantre kitap okuduğumu hatırlamıyorum. Arkadaşımla "hadi Sapanca'ya gidelim." kararıyla, kendimizi nezih bir kafenin bahçesinde, göl kenarında kitap okurken bulduk. Bol temiz hava, yanımızdan geçen ördek eşliğinde kitaplarımızı okuyup, göle karşı çayımızı yudumladık. Ara ara dertleştik, fikir alışverişinde bulunduk. Şükür ettik, tefekkür ettik, sevdiklerimize dua ettik. Yeni yerler keşfedip, buraları başkasının keşfetmemesini diledik. (:



    Huzur dolu bir haftaya merhaba...

23 Mayıs 2016 Pazartesi

ÇANAKKALE ŞEHİTLİKLERİ GEZİSİ- 2

Bir kaç gün önce Çanakkale gezimizin ilk postunu paylaşmıştım. Merak edenler için TIK TIK


İşte gelelim gezimizin ikinci kısmına. Sabah uyanır uyanmaz otelde kahvaltımızı yaptık ve yola koyulduk. İlk adres Eceabat istikametiydi. Feribota binerken, otobüsümüze bir poşet meşhur Eceabat simidi yollandı. Öğrencilerimizden birinin dayısı oradaymış, bize jest yapmış. 


Eğer bir gün yolunuz Eceabat'a düşerse sakın bu simitten yemeyi ihmal etmeyin, zira simit yemiş sayılmazsınız.... :)

 Eceabattan Şehitliklere doğru ilerlerken bize eşlik edecek Rehberimizi de otobüsümüze aldık ve duygu yüklü, tarihi gezimiz bir taraftan da başlamış oldu. İlk durağımız 57. Alay idi. Buram buram tarih kokusunu içimize çekerek oraları anlamaya, dinlemeye başladık. 

 Pazar günü olması nedeniyle hayli kalabalıktı, ama rahatsız edici boyutta değildi. Rehberimiz buraları ziyaret için en ideal günlerin Salı, Çarşamba ve Perşembe olduğunu belirtti, aklınızda bulunsun.

 Diğer istikamet Conk bayırı idi. Manzara müthişti, ama manzaraya karşı içimizde oluşan karışık duygular oluşması gerekendi sanırım. Rehberimizin anlatımlarıyla gerek duygulandık, gerek orada canını vermiş binlerce vatan evladına karşı minnet duyduk. Allah hepsinin mekanını Cennet eylesin...

       Çanakkale Anıtı, her adım solumaya değer gidilmesi gereken ilk yerlerden...

 Bilinçli bir grupla gittiğimiz için bu geziden daha da keyif aldık, hatta Rehberimiz de memnuniyetini dile getirdi. Zira oraya gelip anlatılanlarla dalga geçen çok fazla gencin olduğunu duyunca, öğrencilerimizle bir kez daha gurur duyduk.

Zira '' Gezimiz burada sona erdi'' diyen Rehberimize '' Hayır bitmesin'' diyen öğrencilerimiz vardı.

 Son durağımız Şahindere Şehitliği idi. Diğer tüm yerlerde mezarlar sembolik, sadece burada gerçek mezarlar var. Allah rahmet eylesin...

Buradaki Şehitlikte sadece bir mezarda isim yazıyor. O da şehit düşen oğlunu bulan baba, en azından mezarı belli olsun diye alıp getiriyor. Duygulanılan yoğun anlardan...

Eğer olur da yolunuz buralara düşmediyse, kesinlikle bir yolunu bulun ve gelin. Özellikle bir Rehber eşliğinde buraları soluyun. Vatan toprakları için canını ortaya koymuş binlerce evlattan Allah razı olsun, Allah rahmet eylesin. 

22 Mayıs 2016 Pazar

KEŞKEKLİ GÜN SOFRASI...

Bugün okuldan arkadaşlarımla son gün programımızı uyguladık. Seneye yeni günlerde buluşmak üzere anlaştık. Sevgili ev sahibimiz bir sürü şey hazırlamıştı. Hangi birinden yiyeceğimize karar vermek oldukça zordu. Çeşit sayısı konusunda ne kadar kısıtlama getirsek de, bazen buna uyulmuyor maalesef.... (:

İşte gün sofralarınız için alternatif mamalar... :)

Soframızın assolisti keşkekti. Sadece tek başına olsa bile yeterdi artardı bile, o kadar güzeldi... :)


Bu arada her şey çok güzeldi. Ama keşkekten sonra en beğendiğimiz ve tadı farklı olan haşhaşlı, cevizli gül börekleriydi. Şahane olmuşlardı. Haşhaş, sıvıyağ, şeker karıştırılıyor, 4'e bölünmüş yufkaya sürülüyor, ceviz ortaya yayılıyor ve gül böreği şeklinde sarılıp fırına veriliyor. Enfesti kesinlikle... (:


Diğer çeşitler sarma, ıspanaklı rulo börek, peynirli 2 adet börek, elmalı kurabiye...

Patatesli salata, kıymalı ve dereotlu poğaçalar, incirli ve cevizli tatlı...


Bu güzel sofra için arkadaşımıza çok teşekkür ediyoruz. Bir diğer gün sofrasında buluşmak üzere esen kalın... :)

19 Mayıs 2016 Perşembe

ÇANAKKALE ASOS GEZİSİ- 1

Geçtiğimiz hafta sonu ani bir geziye dahil oldum, iyi ki de olmuşum. Çanakkkale'ye taaa üniversite son sınıfta gitmiş, bir aradaşımızda kalmıştık. Sağolsun bizi elinden geldiği kadarıyla gezdirmiş ve memnun etmişti. Aradan yıllar geçti. Asosu çok kez duymuştum, ama gitme imkanı bulamamıştım. İşte hazır fırsat ele geçmişken değerlendirmek gerekti. Yolculuğumuz bir gece kalmalı idi. Kaldığımız otel Assos Eden Gardens Hotel. Beklentileri karşılıyor, yemekler güzel, denize sıfır, ama sahil o kadar güzel değil, taşlı, yüzmek için zaman müsait değildi, hem dalgalı, hem de soğuktu. Neyse ki otelin hem açık, hem kapalı havuzu mevcut. 


                   Otelin odaları bahçede, bu güzel bir avantaj. Bahçeden bir görüntü...

                                     Bu görüntü de, yemek yerken karşınıza çıkan manzara...

Otele yerleşmeden önce, Asos tapınaklarını ziyaret ettik. Yalnız buradaki manzara müthişti. tadını çıkartıp bol bol temiz havayı ciğerlerime çektim. 
 Bu tapınağın orijinal hali sanırım, ama şu anda 4-5 tane sütun kalmış, yolunuz düşerse kesin uğrayın derim. Öğretmen- öğrenci ücretsiz, diğerleri kaç lira bilmiyorum. 

İşte bir kaç foto...

Burada az kalın giyinmekte fayda var, zira bayağı bir rüzgar vardı.

Toplu fotomuz. Çok eğlenceli, güzel bir gruptuk... (:

Buradan da Asos Limanına inip biraz dolaştık, burada çok foto çekemedim, zira şarjım bitmişti. :)
Burada keçi sütünden dondurma  çok meşhur. Ben beğendim, tadmaya değerdi, Fiyatı da 2 top 5 tl idi. Giderseniz muhakkak tadın derim.

2. bölümde maneviyat dolu fotoğraflar olacak inşallah. Görüşmek üzere... 

27 Mart 2016 Pazar

DİL SINIFIM YARIŞIYOR...

Okulumuz  Dil sınıfı olarak İngilizce Bilgi Yarışması düzenlendik. Yarışma  öğrenciler tarafından büyük beğeni topladı ve onları fazlasıyla motive etti. Yarın da yarışmanın 2. sini düzenliyoruz.
Üçer kişilik 5 gruptan oluşan yarışmada İngilizce gramer, kelime, okuma  ve dinleme üzerine 20 soru soruldu. Yarışmanın kazananı  ‘’The Baow’’ grubu oldu. Kendilerini tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum.

Aynı hafta içerisinde diğer İngilizce Öğretmeni arkadaşım tarafından İngilizce Münazara etkinliği düzenlendi. Biz de jüri üyeliği yaptık. Konu ''Türkiye Avrupa Birliğine alınmalı mıdır, alınmamalı mıdır? '' idi. Hükümet kanadı alınmalı tezini savunurken, muhalefet kanadı ise alınmamalıdır tezini savundu. İkna etme yüzdesi ile muhalefet kanadı yarışmayı kazandı. 
Okulumuzda İngilizce dil faaliyetleri tüm hızıyla devam ediyor... Bizi izlemeye devam edin... (:

4 Şubat 2016 Perşembe

EN SON NE ZAMAN GÖZLERİNİZ DOLDU... (:

Güzel değerler üzerine örülmüş bir Hint filmi. 2 saat 38 dakika içerisinde hem gülebiliyor, hem ağlayabiliyor, hem de heyecanlanabiliyorsunuz.  ( ben pc karşısında uzun oturamıyorum, o yüzden dans sahnelerini az atladım. itiraf. com :))  
BAHRANGİ BHAİJAAN