29 Mart 2015 Pazar

KARIŞIK POST... (:

Çok ayıp değil mi sevgili okuyucu, sen akıllı telefonda bir sürü zaman harca, gel burda bloğunu ihmal et. Ahh ahhh oysaki ilk göz ağrımız bloglar çoğumuz için. Oysa ki haftada bir iki post yayınlardık, arayı açmışım ben yine. Bir karışık post gelsin o zaman... (:

 Dikiş kursum tam gaz devam ediyor ve kursa gitmeyi de çok seviyorum. Bunda kurs hocamın ve arkadaşlarımın  katkısı büyük. İşte Çarşamba pazarı ganimetlerinden diktiğim uzun ceketim. Üstteki de aynı kumaştan rastladığım ünlü bir markanın ceketi... :)
Ablamın yeğenim için diktiği kamuflaj desenli montu. Pratik olarak kesildi. 4 tl 'ye(50 kuruş kumaş+3.5 tl zımba) mal oldu. İçi babasının eski gömleği ile astarlandı... 
smile ifade simgesi
Bir ay önceki arkadaş gün soframız, fikir olsun diye paylaşıyorum. Ortada etimekli salata değişik ilk defa yediğimiz biz lezzetti. Akşamdan etimekler sarımsakli yoğurt ile döşeniyor, iyice çeksin diye. Üstüne köz kırmızı biber, köz patlıcan, yeşillik ekleniyor ve servis yapılıyor. 


Bugünkü gün soframız. Şehriyeli tavuk salatası, havuçlu ve patatesli salata, kıymalı ve ıspanaklı börek. Tatlı olarak da profiterol, alman pastası ve rulo pasta. 

Yoğun sınav haftası beni bekler. Sınavlar, sınav kağıtları ve analizler. Başlasın yeni bir hafta bakalım. Güzel ve huzurlu bir hafta olsun inşallah, sevgiler hepinize... (:

1 Mart 2015 Pazar

HAŞLAMA KAT...

Bugün sizlerle geleneksel bir tarif paylaşmak istiyorum. Rahmetli annem ara ara yapar ve severek yerdik. Annemin vefatından sonra yani 4 seneden fazladır bu güzel lezzeti yeme imkanı bulamamıştık. Geçen akraba ziyaretinde ablamlar yengemlerden tarif istediler. Yengelerden biri '' Bir gün ben size yapayım. '' dediğinin haftasına bizi davet etti sağolsun.... :) Hatta biz iyice öğrenelim diye kızı videoya da almış, en kısa zamanda deneyeceğiz inşallah... :) 

 Haşlama katın malzemeleri çok basit. Un, tuz ve haşlak su. Kişi sayısına göre 1 ya da 2 kilo una yeteri kadar tuz katıp, haşlak suyu azar azar ilave edip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde ediyorsunuz. Sonra 10-15 ne kadarsa iri bezeler açıp, yemek tabağı büyüklüğünde oklava ile açıyorsunuz. Bu açtıklarınızı tepsiye aralarına sıvıyağ sürerek üstüste koyuyorsunuz. Sonra ellerinizle hamuru tepsi kadar büyültüyorsunuz. Üzerini de yağlayıp fırına veriyorsunuz. Pişmesi biraz zaman alabiliyor.

Pişmesinin ardından sıcak sıcak ufak parçalara ayırıyorsunuz... :)

 Üstüne bol tereyağ gezdirip servise hazır hale getiriyorsunuz... :)

Üzerine tereyağlı omlet yapılıyor,  ki biz bu şekilde ilk defa yedik ama memlekette(makedonya) babamlar da bu şekilde yerlermiş. İsteğe göre yanında et yemeği, köz kırmızı biber, ekşimikli biberle servis yapabilirsiniz. 

Uzun süredir yemediğimiz bir lezzet olduğu için biz çok özlemişiz. Zira şeker tadında bir lezzet, yedikçe yiyesiniz geliyor. Emeği geçen yengeme ve kızlarına teşekkürü bir borç bilirim... :))

Peki aranızda bu lezzeti bilenler var mı? :)

15 Şubat 2015 Pazar

ARKADAŞ GÜN SOFRASI...

Çoktandır bloğa uğramamışım, bu akıllı telefonlar tembelleştiriyor insanı. Kısaca Instgram' dan paylaşmak daha kolay geliyor sanırım. Ama bir başlangıç yapmak gerek... (: 

Yine bir arkadaş sofrası ve gelenekselleşen Maklube, arkadaşımız minik bebeğine rağmen yine bu yıl da geleneği bozmamış, ellerine sağlık...

 Maklube'nin en önemli özelliği sunumu biliyorsunuz, böyle güzel bir görüntü ortaya çıkıyor. İnsan bozmaya kıyamıyor anlayacağınız...

 Biz gün soframızda sınır getiriyoruz, fazla çeşide karşıyız. Aslında Maklube tek başına bile yetebilecekken arkadaşımızın komşusu bir de mayalı puf puf poğaçalar yapmış ki tadı cidden müthişti. Tarifi basitçe 2 bardak süt, 1 bardak yağ, 1 yumurta(sarısı üstüne), 1 yaş maya, tuz, şeker ve alabildiği kadar un.

Poğaçalar peynirli ve kıymalı olarak 2 çeşit yapılmıştı. Aynı hamurdan 2 farklı lezzet, çok mantıklı...

Tatlılarımız bu kadar yoğun tuzlulardan sonra hafif tatlılardı. Biri irmikli ve kabaklı, diğeri de portakal aromalı...

Umarım gün sofralarınız için bir fikir olmuştur. Hepinize güzel bir hafta diliyorum. Sağlıkla kalın...

3 Şubat 2015 Salı

ÇİÇEKLİ KAŞE YELEĞİM... (:

Pazardan parça olarak bulduğum bu kumaştan ne yapsam diye düşünürken,  yelek fikri aklıma geldi. Ek kumaşlarla ceket de yapabilirdim ama sanki kumaşın güzelliği kaybolacaktı. Aşağılarda yer verdiğim tarçın kaşe yeleğimin aynısından biçtim ve diktim. 
Basit bir şekilde kombinledim. (:

Bu da sade hali. Kombinleyip yayınlarım inşallah. 

Bu arada tatilin 1 haftası bitti bile. Kaldı bir hafta... (: 




18 Ocak 2015 Pazar

PORTAKALLI DAMLA ÇİKOLATALI KURABİYE...(:

Efendim şekillerinin bozukluğuna bakmayın, biraz aceleye geldi hızlıca yapıverdim. Akraba günümüz için denedim ve bayıldığım bir tarif oldu. Şunu söylemeden geçemeyeceğim ki; portakal ve damla çikolata birbirine cidden çok yakışıyor. Gelelim tarif detaylarına. Tarif Cahide Sultan sayfasından alınmıştır. Denendi, onaylandı,  şiddetle tavsiye olunur... (:

150 gr tereyağı, 1 çay bardağı sıvıyağ, 1 bardak pudra şekeri,  1 kaşık yoğurt,  1 paket vanilya, 1 bardak nişasta, 1 yumurta, 1 yemek kaşığı portakal kabuğu iyice karıştırılır. Sonra 1 paket kabartma tozu, 3 bardak un ve 1 çay bardağı damla çikolata katılır ve iyice yoğurulur. Ceviz büyüklüğünde parçalar alınır ve kurabiye şekli verilir. Ben 225 derecede başlayıp hafif kabarınca 200 derecede pişirdim. Orijinal tarif için sayfayı ziyaret edebilirsiniz. 
Not: Biz kurabiye yaparken oda ısısındaki tereyağı iyice elle yoğurup, şekeri katıp onunla da biraz yoğurup, diğer malzemeleri öyle katıyoruz. Kurabiyeler daha lezzetli oluyor. 

Gün sofralarınız için alternatif olabileceğini düşündüğüm bu tarifi umarım dener ve beğenirsiniz. Hepinize huzurlu bir hafta diliyorum.... (:

4 Ocak 2015 Pazar

TARÇIN KAŞE YELEĞİM... (:

Hepinize merhabalar şekerler. Bu postumda sizlere geçenlerde bitirdiğim yeleğimi paylaşmak istiyorum. Kumaşı parça halinde Çarşamba pazarından aldım 2 liraya. Ne yapsam diye düşünürken yelek yapabileceğim aklıma geldi. Kursta diktiğim yeleğim vardı aşağı postlarda onun hikayesini de yazmıştım.( TIK TIK. ) Ondan yardım alarak bu sefer evde ablamla biçiverdik. Biraz oyalandım, hemen bitiremedim ama sonuç cidden tatmin ediciydi. 

                                  Bitirir bitirmez okulda kombinledim, güzel övgüler aldım. (:

    Boydan görüntüsü...

Bu kağıtta kısaca yapım aşamaları vermeye çalıştım. Kumaşın yönü olmadığı için ters yüz biçtik, böylece kumaştan tasarruf etmiş olduk. Ön klapa biçerken 7 cm verildi ve tela yapıştırıldı. 1'den 4 ' e kadar olan yerlere pervaz yapıldı, onları telasız diktim. Aslında çok kolay bir model, az dikiş bilgisi olan rahatlıkla yapabilir. Umarım faydam olmuştur.

Hepinize güzel bir hafta diliyorum bayanlar... (:

29 Aralık 2014 Pazartesi

SÜSLÜ ARKADAŞ SONRASI... (:

Bu haftasonu süslü mü süslü, kokoş mu kokoş ve de ayrıca misafirperver bir arkadaşımıza davetiyliydik. İşte günden ve sofradan detaylar...
Şerbetle bizi karşılayan arkadaşımızın sunumu... (:

Yeşil ve kırmızı konseptli soframız...

 Normalde çeşit sayımız sınırlı,  ama bu arkadaşımıza söz geçiremiyoruz. :)) Sağolsun...
 Ispanaklı ve kaşarlı börek (favorimdi), patatesli ve kıymalı börek,  çocuklara sade poğaça,  köz patlıcan ve kırmızı biber salatası,  sarma, fellah köftesi, kalp şeklinde makarna,lahana turşusu kavurması..

Tatlılar ise şöyle: Arkadaşımızın annesinin hazırladığı bohça pastası(krep sıcakken içine muhallebi konularak bohça şekli veriliyor. Üstüne sos ve inci şekerlemeler), gül tatlısı, tahinli-tarçınlı-cevizli çıtır hazır yufkadan yapılmış bir tatlı...

Emeği için arkadaşıma teşekkür ediyorum. Umarım sizlere de fikir olmuştur. Huzurlu haftalar hepinize... (:

24 Aralık 2014 Çarşamba

KARIŞIK POST GELSİN... (:

                                                 Bazen bir fotoğraf çok şey anlatır...

                                                  Düşünenin aklını seveyim... (:

                                          Lahmacun söyleyenimiz de var... :))))

     Para koleksiyonu yapan bir öğrencimden. Allahım böyle ögrencilerim de var ya, çok şükür... (:

            Yerli malı haftasında sınıfıma yaptığım son gözdem. Tarif aşağılarda mevcut... (:

Güzel paylaşımlarda görüşmek üzere, sağlıkla kalın... (:

30 Kasım 2014 Pazar

UZUN ZAMAN SONRA KARIŞIK POST... (:

İnanın bloğumu ihmal etmek istemiyorum, ama bir bakmışım uzun süre yazmamışım. Gerçi bu aralar yine fena sayılmam... :)) Bloglarımızın yerini hiçbir yer tutmuyor bence. Gelelim uzun süredir yapmadığım karmaşık postuma. Bakalım neler neler olmuş... :)

Öncelikle geçen hafta başından başlayalım. Malum Öğretmenler Günü idi. Sağolsun gerek idaremiz, gerek öğrencilerimiz bize güzel sürprizler hazırlamışlar. Bu fotoğraf ise sınıfımın hazırladığı sürpriz sonrası. Pek bir mutlu ettiler beni sağ olsunlar... :) İtalyanca ve Japonca kursuna gittiğimi bildikleri için tahtaya 6 dilde kutlama yazmışlar... :))

Bugün yaptığımız yoğurt pidesi. Blogda kapalısı var, bu sefer açık şekilde yaptık. Tek fark bu 16 kattan oluşuyor. Tepsiden daha büyük açılarak iç harcı konuluyor ve içe doğru kapatılıyor. Ayrıntılı  tarif için TIK TIK.

Geçen paylaşmıştım. Kursta diktiğim tunik ilikler hariç bitti sonunda. Acemiliklerim var, daha da iyi olacak zamanla inşallah... :)

Az önce bitirdiğim maksi eteğim. Bu arada bir paylaşım sitesinde '' Dikiş blogları sahibeleri ve dikiş meraklıları'' grubu var. Israrla tavsiye ediyorum üye olmanızı, çok pis gaza getiriyor insanı... :))

Dikiş kursuna başladığımdan beri kumaş olayınını abarttım sanırım. Bunlar sadece bir kısmı... :)

Son fotomuz da ablamın kot değerlendirme çalışması, üstünü de evdeki fermuarlarla süsledi, çok da şeker oldu bence... :)

Hepinize huzurlu bir hafta diliyorum şekerler, sevgiyle kalın... :))





23 Kasım 2014 Pazar

GÜN SOFRA DETAYLARIM...

Geçen hafta öğretmen arkadaşlarımla olan gün sırası bendeydi. Hatta sofranın en çok beğenileni Trileçe tarifini vermiştim. Gelelim diğer detaylara...


                 1. Bizim meşhur soğan pidemiz  TIK TIK
                2. Muska Böreği. Yapımı çok pratik, lezzetli ekşimik ve maydanoz karışımlı. Aralara ve                                               en son pişirirken üstüne yağ, yoğurt ve yumurta karışımı kullanılıyor.              Yapım aşamaları için netten görsellere bakabilirsiniz.

3. Közlenmiş kırmızı biber salatası, doğrayıp içine ceviz katıp yoğurtla karıştırdım. Üzerine de kuru nane ile servis yaptım. En çok tüketilenlerden oldu.
4. Yeşil mercimek salatası, gerçekten beğenerek tükettiğimiz salatalardan. Hem yeşil mercimeği bu şekilde sevimli hale getirebiliriz. TIK TIK

                 ve gün sofrasının assolisti diyebilirim, zira çok beğenildi. Tarif için TIK TIK


ve arkadaşlarım çok seviyor diye yaptığım çatlak kurabiye. Tarif için sizi YEŞİL KİVİ sitesine yönlendireyim, oradan almıştım tarifi... :)

Umarım size de fikir olmuştur, yeni paylaşımlarda buluşmak üzere hoşçakalın kızlarrr... :)